Újra látogatható a megye kezelésébe adott Edelényi kastélysziget

Megosztás

Több hónapig tartott az áldatlan állapot, most legalább már annyi eldőlt, hogy egy ideig biztosan látogathatjuk a kastélyt. Csak már a kormánypárti vezetésű megye kezében és kezelésében van. Ahogy a további sorsa is.

A kastély részéről arról tájékoztatták a látogatókat csütörtökön a közösségi médiában, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat üzemeltetésébe került Edelényi Kastélysziget július 7-én, pénteken 10 órától megnyitja kapuit.

– Ezzel a nagyközönség számára újra látogatható a kastélypark, maga a kastély és az ott lévő kiállítások is – írták.

Egy többhónapos, bizonytalan és kérdésekkel teli időszak részben lezárult ezzel. Amint azt a Minap.hu is végigkövette, márciusban jelentette be a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF), hogy – a péceli mellett – az edelényi kastély látogathatóságát is felfüggesztik, és országszerte mintegy 170 dolgozót küldenek el. A csoportos létszámcsökkentést az energiaárrobbanással, a gazdasági válsággal és az ukrajnai háborúval indokolták.

A bejelentést követően alig két nappal kiszivárgott egy törvénytervezet, amely szerint számos jó állapotú kastélyt, vagy palotát adnának közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek. A listán megtalálható volt az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély is.

Maga a bezárás, a látogathatóság felfüggesztésének híre helyben riadalmat, régiós és országos szinten pedig felháborodást váltott ki. Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere azonnal egyeztetett a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Demeter Zoltánnal. Mindketten határozottan kijelentették: a város és a térség számára teljességgel elfogadhatatlan a tervezett intézkedés, és megteszik a szükséges lépéseket azért, hogy a kastély továbbra is nyitva maradjon és látogatható legyen.

Közben több száz helyi lakos tiltakozott a kastély előtt, csatlakozva a Momentum Mozgalom kastélymentő hálózatához Edelényben. A demonstrációt Stummer János szervezte, aki Facebook-posztjában azt írta akkor, hogy „tüntetünk, petíciózunk, minden követ megmozgatunk, hogy megmentsük ezt a bezárásra és privatizálásra ítélt gyönyörű kastélyt”.

Már átléptünk júniusba, amikor Molnár Oszkár bejelentette: a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei önkormányzat fenntartásába kerül át az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély. Az újranyitás pontos időpontja akkor még nem volt ismert.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek